Vi får til dette sammen, og ikke alene!

Høsten 2021 var kull 24 i CoachingStudium samlet i Norges eldste by, Tønsberg. Med utsikt mot fjord og vikingskip ledet Christian Grytnes og Linda Jensen 3-dagerskurset med smittende engasjement og svært god erfaringskunnskap. Fra å være et stort spørsmålstegn før kursstart, reiste deltakerne hjem ved kursslutt som et stort utropstegn. De gledet seg til å ta i bruk ny og relevant kunnskap på arbeidsplassen sin.

Veien til en utviklende og målrettet samtale

En av de som deltar på CoachingStudium er Marius Sletbakk Fredriksen fra Fauske. Som ny i stillingen som teamleder og prosessansvarlig i logistikkavdelingen ved Elkem Salten, var han interessert i mest mulig kursing. Da tilbudet om Coaching Studium kom, svarte han umiddelbart ja.

Hvilke forventninger hadde du før du kom til kursstedet i Tønsberg?

  • Jeg hadde vel egentlig ikke så mange forventninger. Visste ikke helt hva jeg skulle forvente. Var vel mest spent. Både på hva jeg gikk til, og på alle de andre kursdeltakerne. Vi reiste tre stykker fra Fauske, så vi hadde allerede noen kjente i konferanserommet.

Hva ble du mest overrasket over?

  • Jeg ble overrasket over hvor godt denne type praktisk læring fungerte for meg. I utgangspunktet er jeg en teoretiker, og ikke veldig komfortabel i slike praktiske øvingsgrupper.

Hvordan var det å øve med så mange ukjente mennesker?

  • Det fungerte overraskende bra. Jeg beit meg også merke i hvor raskt vi egentlig blei kjent, og hvor trygge vi ble på hverandre.

Hva var det viktigste du puttet i verktøykassa?

  • Det aller viktigste var nok å ta seg tid til å lytte. Være en aktiv lytter uten å overta samtalen. Ellers oppdaget jeg kunsten å stille åpne spørsmål. For å komme inn i sakens kjerne. Konsentrere seg om å snakke om den konkrete saken, om å få samtalepartneren til å reflektere. Ikke bare stille ja/nei spørsmål. Det leder oftest ikke til en god samtale. I hvert fall ikke når det gjelder coaching.

Hvorfor bør andre delta på dette kurset i fremtiden?

  • Dette kurset har særdeles gode kursholdere, og innholdet var relevant og viktig for meg som leder.

Hva gjorde kursholderne for å skape et godt kurs?

  • De bidro veldig til å få engasjerte kursdeltakere. De varierte læringen med ulike gruppetyper, samt litt teoretisk input inni mellom. Det at de er så flinke på dette selv, gjør det hele mye mer troverdig også. 

Et stort spørsmålstegn

CoachingStudium står det på blokka. Hva er egentlig det? En gjeng med fremmede folk sitter og lurer på det samme. Blir det mye rollespill? For de fleste er nok det så utenfor komfortsonen som det kan få blitt. Hvorfor sitter vi egentlig her? Hva har vi begitt oss ut på?

Det er for seint å snu nå. Jeg får bare komme meg gjennom det. Spørsmålstegnet i blokka stirrer på meg. Dette får jeg nok ikke til. Så feil kunne jeg altså ta…

Hva er coaching?

Det er ikke så lett å svare enkelt på hva coaching er. Det er litt som å svare på hvor mange kuber du ser på tegningen. De fleste ser 10 kuber, men er det svaret på spørsmålet?

Coaching er en mangeartet metode. Det handler om erfaringslæring, aktiv lytting, relasjoner, refleksjon, nysgjerrighet, trygghet, observasjon og fenomenologi. Det siste er å fange og beskrive virkeligheten. Oppdage noe som allerede er der. Coaching kan settes opp som en formel, men det gir ikke hele fasiten.

Se og Høre + Trene og Gjøre + Reflektere = Læring

Coaching handler om å involvere og aktivere, støtte og utfordre. Du har ofte svaret selv, men trenger hjelp til å finne løsningene. Coaching kan brukes som verktøy i all tematikk. Det er ikke sikkert du kan så mye om temaet dere skal samtale om, men de innlærte verktøyene hjelper deg til å få den andre til å utforske og finne tiltak og mål.

Litt som første skoledag

Første dag av et Coacing Studium kan minne litt om første skoledag. Ingen kjenner alle. Noen kjenner noen. Det er blanke ark og kribling i magen. Foran på pultene henger det navneskilt. Alle er spent på hvordan læreren er. Når læreren endelig kommer, klarer han på magisk vis å roe ned nervøse kursdeltakere. «Vi skal få til dette sammen, og ikke alene!» sier han. Med trykk på ordet SAMMEN. Da Pippi Langstrømpe begynte på skolen hadde hun følgende refleksjon. «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert!». Ja, vi får til det meste når vi bare prøver. Det å by på seg selv under et coachingkurs kan for mange være en stor utfordring, men da er det viktig å huske Pippis filosofi. Vi klarer det, bare vi gir det en sjanse!